5 تفاوت اصلی کامپوزیت و لمینت

تفاوت اصلی کامپوزیت و لمینت

مقدمه

یکی از مباحثی که سوالات زیادی در رابطه با آن وجود دارد، تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان است. در این مقاله به بیان 5 مورد از اصلی‌ترین تفاوت‌های میان این دو روش درمانی پرداخته خواهد شد. لبخندی زیبا می‌تواند موجب افزایش اعتماد به نفس و زیبایی چهره افراد شود. با پیشرفت‌های زیادی که در زمینه دندانپزشکی زیبایی به وجود آمده، اصلاح و ترمیم طرح لبخند به آسانی و در سریع‌ترین زمان ممکن انجام خواهد شد.

کامپوزیت و لمینت، هر دو در مدت زمان کوتاهی پس از معرفیشان، محبوبیت زیادی به دست آورده و در حال جزو اولین و مناسب‌ترین روش‌های برای ترمیم دندان‌ها به حساب می‌آیند. انتخاب بهترین روش درمانی زیبایی به عوامل مختلفی بستگی دارد. بعد از بررسی‌های لازم در این زمینه و توجه به مزایا و معایب هر روش، می‌توان مناسب‌ترین روش را انتخاب نمود.

لیمنت دندان چیست؟

لیمنت یک روکش نازک و اغلب از جنس سرامیک است که به صورت سفارشی برای دندان‌ها ساخته می‌شود. با نصب این روکش‌ها بر روی دندان، شکل، اندازه، رنگ و ظاهر دندان‌ها اصلاح می‌گردد. این نوع روکش‌ها در آزمایشگاه و طی یکسری فرآیندهای مخصوص ساخته شده و در نهایت به روی دندان متصل می‌شوند.

دندانپزشکان برای چسباندن لیمنت‌ها به روی دندان‌ها از رزین‌های مخصوص حساس به نور UV استفاده می‌کنند. البته باید توجه داشت برای نصب بهتر روکش لیمنت، باید مینای دندان تراشیده شود. همچنین روکش‌های لیمنتی قابل ترمیم و نوسازی نیستند و در صورت بروز مشکلی برای آن‌ها، باید به‌طور کامل تعویض شوند.

 

بیشتر بخوانید : انواع لمینت دندان

 

کامپوزیت دندان چیست؟

روکش‌های کامپوزیتی از مواد پودری شکل مخصوصی ساخته می‌شوند. برای استفاده از کامپوزیت دیگر نیازی به تراش مینای دندان و ایجاد تغییر به روی دندان‌ها نخواهد بود. همین مورد نیز از اصلی‌ترین تفاوت کامپوزیت و لیمنت دندان به حساب می‌آید. دندانپزشکان مواد کامپوزیتی را به صورت خمیری شکل آماده کرده و بر روی دندان‌ها فرم می‌دهند. سپس با استفاده از نور UV مواد را فیکس می‌کنند. تغییر رنگ مواد کامپوزیتی در طول سالیان استفاده از آن‌ها اندک بوده ولی باید مراقبت‌های لازم در این زمینه برای آن‌ها انجام شود.

5 مورد از مهم‌ترین تفاوت کامپوزیت و لمینت

 

1. مهم‌ترین تفاوت، مدت زمان نصب

شاید مهم‌ترین تفاوت کامپوزیت و لمینت در مدت زمان نصب آن‌ها باشد. مواد کامپوزیتی تنها در یک جلسه به طور کامل بر روی دندان‌ها نصب شده و فرم‌دهی می‌شوند. دندانپزشک با پولیش کردن رزین‌های کامپوزیتی در یک مدت زمان یک ساعته، طرح لبخند را اصلاح می‌کند.

در رابطه با لیمنت‌ها، این مدت زمان حداقل به دو جلسه دندانپزشکی می‌رسد. در جلسه اول، قالب‌گیری از دندان‌ها جهت آماده‌سازی کاور صورت می‌گیرد. بعد از دو هفته که کاور لمینت پرسلین در لابراتوار مخصوص دندان، ساخته شد، در جلسه دوم دندانپزشک این کاور نازک را به روی دندان‌ها چسبانده و فیکس می‌کند.

2. فرآیند کاشت، تفاوت کامپوزیت و لمینت

مواد کامپوزیتی به راحتی بر روی دندان‌های اصلی قرار گرفته و نواقص دندانی اعم از شکل، رنگ و طول دندان را برطرف می‌سازد. به طور کلی روش کامپوزیت به نسبت لمینت، غیرتهاجمی‌تر به نظر می‌رسد زیرا برخلاف استفاده از کاورهای لمینتی، نیازی به تراش مینای دندان نبوده و آسیبی به بافت اصلی دندان نمی‌رسد.

در فرآیند نصب و کاشت لمینت، باید مینای دندان به اندازه قطر و ضخامت کاور پرسلین، تراشیده شود تا اتصال کاور با دندان اصلی با استحکام بیشتری همراه باشد. همچنین این کار موجب افزایش دوام و طول عمر لمینت نیز می‌شود. باید توجه به علت تراشیده شدن مینای دندان در روش لمینت، بیمار دیگر نمی‌تواند از حالت دندان‌های طبیعی خود استفاده کند و به نوعی کاشت لمینت، برگشت‌ناپذیر خواهد بود.

 

فرآیند کاشت، تفاوت کامپوزیت و لمینت
فرآیند کاشت، تفاوت کامپوزیت و لمینت

 

3. دوام و طول عمر مواد کامپوزیتی و لمینتی

به طور کلی دوام و طول عمر روش لمینت و مواد به کار رفته در آن بیشتر از کامپوزیت دندان است.در صورت مراقبت مناسب و کافی از این مواد، لمینت‌های به کار رفته بر روی دندان‌ها، در حدود 12 سال عمر می‌کنند. این درحالی است که عمر مواد کامپوزیتی در بهترین حالت و مراقبت‌های کافی به 5 تا 7 سال می‌رسد.

4. استحکام و مقاومت مواد، تفاوت کامپوزیت و لمینت

استحکام و مقاومت مواد لمینتی به مراتب بیشتر از مواد کامپوزیتی است. همراه که در قبل نیز گفته شد، لمینت‌ها طی یک فرآیند مخصوص و با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته، در لابراتوار دندانپزشکی ساخته می‌شوند.

به همین دلیل نز در برابر انواع ضربه و رنگ و لکه شدن، مقاومت بیشتری دارند. این در حالی است که مواد کامپوزیتی سریع‌تر زرد شده و رنگ می‌گیرند. همچنین در صورت وارد شدن فشار به آن‌ها، احتمال شکستگی و ساییده شدنشان نیز زیاد است. این مورد برای تمامی انواع مواد کامپوزیتی اعم از نانوهیبرید یا میکروفیل نیز صدق می‌کند.

 

بیشتر بخوانید : قیمت کامپوزیت دندان در سال جدید

 

5. قیمت اصلاح لبخند با مواد کامپوزیت و لیمنت

دیگر تفاوت کامپوزیت و لیمنت در میزان هزینه‌ای است که برای انجام این روش‌ها باید پرداخت نمود. به نسبت لیمنت، اصلاح طرح لبخند با مواد کامپوزیتی، هزینه کمتری را در بردارد. در واقع این اصلی‌ترین مزیت کامپوزیت نسبت به لیمنت است. این کاهش قیمت به علت ساخت رزین کامپوزیتی در کارخانه و فرآیند نصب یک جلسه‌ای آن‌ها بوده است.

 

مواد کامپوزیت و لیمنت
مواد کامپوزیت و لیمنت

 

سوالات متداول

 

1. کدام روش، کامپوزیت یا لمینت، طبیعی‌تر به نظر می‌رسند؟

به طور کلی با پیشرفت‌های زیادی که در زمینه دندانپزشکی زیبایی به وجود آمده است، ونیرهایی که برای اصلاح دندان‌ها و طرح لبخند استفاده می‌شوند، تا حد ممکن حالت طبیعی دندان‌های اصلی را دارند.

ونیرهای کامپوزیتی اگر به درستی پولیش داده شوند و به روی دندان قرار گیرند، طبیعی‌تر از لیمنت‌ها هستند. البته باید به این نکته نیز توجه داشت برای اطلاحات زیاد دندانی، نمی‌توان از کامپوزیت استفاده نمود و لیمنت گزینه مناسب‌تری خواهد بود.

2. هزینه کامپوزیت و لمینت به چه عواملی بستگی دارد؟

هزینه لمینت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهم‌ترین عامل در مشخص کردن هزینه، نوع مواد لیمنتی مورد استفاده است. همانطور که گفته شد، قیمت مواد کامپوزیتی به نسب از لیمنت کمتر بوده و این جزو اصلی‌ترین تفاوت کامپوزیت و لیمنت به حساب می‌آید. مواد لیمنت‌های ساخته با توجه کشور سازنده آن‌ها قیمت متفاوتی دارند و تعیین قیمت برای لیمنت و کامپوزیت بر اساس هر واحد دندان است.

3. عوارض کدام روش، کامپوزیت یا لیمنت کمتر است؟

هر دوی این روش‌های درد خاصی را به بیمار تحمیل نکرده و همچنین حساسیت دندانی نیز بعد از چند روز به طور کامل برطرف خواهد شد. یکی از اصلی‌ترین عوارض‌ها در روش لیمنت، تراش بیش از حد مینای دندان است که در این صورت، دندان دیگر قادر به حفظ روکش لمینتی خود نخواهد بود. از عوارض کامپوزیت نیز طول عمر کمتر آن است و هر 8 سال یکبار باید تعویض گردد. همچنین مقاومت این مواد کمتر بوده و باید از مصرف مواد غذایی سفت خودداری نمود.